Deutsch
Italiano
日本語
中文
Русский
Português

ACTIVITATS

Cicle acadèmic “Domènech i Europa” 

Dijous, 16 març de 2023 08:00h
DomenechConferencies.jpg

Els propers 16 i 17 de març, el Recinte Modernista acollirà un cicle acadèmic de conferències organitzades conjuntament amb la Fundació Lluís Domènech i Montaner. Entre les activitats de l’Any Domènech i Montaner 2023, aquest cicle de conferències amb ponents especialitzats d’abast internacional representa l’aproximació a la qualitat més rellevant de Domènech, la transversalitat disciplinar.

Aquesta manifestació de múltiples interessos té àmbits molt definits, com el de la Història, el de l’Arquitectura o el de la Política, però també altres, que conformen el teixit filosòfic a partir del qual desenvolupa el seu pensament: l’evolució des de l’optimisme jove fins el pessimisme més decantat, una reflexió vital que omple la seva vida, conduïda per l’eina que la societat europea del XIX situa en el primer pla de la discussió intel·lectual: L’eclecticisme, en el que es mesclen els conceptes de Classicisme i Barroc.

El cicle s’ha programat durant dos dies:

Dijous 16 de març

  • 11:00h Discussió oberta sobre el contingut del Cicle entre els participants

  • 12:00h La cultura carolíngia i Domènech
   Josep Maria Salrach (catedràtic d’Història Medieval a la UPF), especialista en la cultura carolíngia, explicarà la relació de l’Imperi carolingi amb la fundació de Catalunya i les vinculacions entre els primers comtes i els monjos en les fundacions d’esglésies i monestirs catalans.

  • 14:00h Pausa migdia

  • 16:00h Classicisme versus Barroc
   Raül Garrigasait (doctor en Filologia Clàssica i editor de la Fundació Bernat Metge) presentarà una especial visió sobre la tradició clàssica i el Noucentisme literari, en relació al Modernisme.
   Maria Garganté (doctora en Geografia i Història i professora d’Història de l’Art a la UAB) especialista en Art Barroc, singularment en l’arquitectura del Barroc català i en les arts festives a Catalunya.

  • 18:00h L’entorn polític de Domènech
   Borja de Riquer (doctor en Història, catedràtic emèrit d’Història Contemporània a la UAB, president de l’Acadèmia de les Bones Lletres) revisarà les relacions polítiques de Domènech i Montaner amb la Lliga Regionalista.

Divendres 17 de març

  • 11:00h De l’optimisme de l’intel·lectual a la desafecció política
   Mita Casacuberta (doctora en Filologia Catalana, professora i investigadora en literatura contemporània a la UdG) desenvoluparà el canvi en l’ideari polític de Domènech i Montaner en relació als partits polítics.

  • 12:30h L’arquitectura europea i Domènech
   Hans Ibelings (doctor en Història, professor a la Universitat de Toronto), crític i historiador de l’arquitectura moderna, editor de The Architecture Observer, posarà de relleu a Domènech en l’àmbit europeu del segle XIX i XX.

  • 14:00h Pausa migdia

  • 16:00h Taula rodona entre tots els participants: El retrat-robot de Domènech i Montaner

  • 18:00h Cloenda cicle

Entrada gratuïta. Imprescindible inscripció prèvia des d’aquest formulari

Més informació a la web de la Fundació Lluís Domènech i Montaner

Organitzen:

Amb el suport del Departament de Cultura:

Amb la col·laboració de: