Deutsch
Italiano
日本語
中文
Русский
Português

Actualitat

2023, Any Lluís Domènech i Montaner

27 de desembre de 202212:00h

L’any 2023 es compleixen 100 anys de la mort de Lluís Domènech i Montaner, celebració que coordina la Taula Lluís Domènech i Montaner, formada per la Fundació Lluís Domènech i Montaner, el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, els ajuntaments de Barcelona, Reus i Canet de Mar, i la Generalitat de Catalunya.

 

 

En coordinació amb els ens que constitueixen la Taula, des del Recinte Modernista s’organitzen diverses activitats:

 

  • Presentació del fons documental Lluís Domènech i Montaner:

Aquest fons, format per 369 llibres i 67 carpetes de documents, ha estat cedit per la Fundació Lluís Domènech i Montaner i s’instal·larà en un espai propi a la sala de consulta de l’Arxiu Històric.

 

  • Exposició ‘Els plànols de Domènech i Montaner in situ

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és l’únic exemple d’edifici modernista del qual es conserva tota la documentació relativa a la construcció. Per tal de donar-li visibilitat, s’instal·larà per tots els espais visitables del Recinte Modernista una mostra permanent de còpies d’alta qualitat de plànols produïts per Domènech i Montaner.

 

  • Exposició ‘Els mosaics historiats del Pavelló de l’Administració’

Aquesta exposició donarà als visitants la possibilitat d’apreciar els mosaics que decoren les façanes del Pavelló de l’Administració, amb detalls i explicacions que incidiran en diversos aspectes com ara el seu context creatiu per part de Domènech, els moments històric representats o els artistes que l’executen.

 

  • Exposició ‘L’arquitectura hospitalària estudiada per Domènech i Montaner’

En aquesta exposició es reproduiran plànols i detalls d’alguns dels més de 240 hospitals de tot el món que Domènech i Montaner estudia per a projectar els hospitals de la Santa Creu i Sant Pau, a principis del segle XX. Aquests models li serveixen de punt de partida per a configurar un conjunt coherent i d’una gran bellesa que no li resta funcionalitat.

 

  • Concerts homenatge a Lluís Domènech i Montaner

Al llarg de l’any se celebraran diversos concerts homenatge: un recital en el sí del Festival LIFE Victoria, organitzat amb la Fundació Victoria de los Ángeles; un concert dins el festival Bachcelona, organitzat amb la Fundació Bachcelona; i un concert a l’aire lliure de la Banda Municipal de Barcelona.

 

  • Cicle ‘Diàlegs amb Lluís Domènech’

Cicle de tres converses “à deux” amb Lluís Domènech Girbau, adreçades al públic general. Organitzat amb la Fundació Lluís Domènech i Montaner.
· L’Avinguda Gaudí, un misteri per aclarir. Conversa amb Lluís Domènech Amadó i Joan Busquets, arquitectes.
· Els carbonets de Ramón Casas. Conversa amb Cristina Mendoza, especialista en l’obra de Casas.
· La conservació de l’obra de Domènech i Montaner. Conversa amb Andreu Carrascal, Marta Grassot i Miquel Terreu, responsables dels arxius del COAC, l’Orfeó català i Sant Pau.

 

  • Cicle de conferències ‘Domènech, Catalunya, Europa’

Cicle de cinc conferències amb ponents especialitzats de nivell internacional. Organitzat amb la Fundació Lluís Domènech i Montaner.
· Domènech i els orígens de Catalunya. Josep M. Salrach (catedràtic d’Història Medieval, UPF).
· Domènech, entre el Classicisme i el Barroc. Maria Garganté (historiadora de l’art, UAB) i Raül Garrigasait (filòleg i editor, Fundació Bernat Metge).
· Domènech, del positivisme al pessimisme. Mita Casacuberta (historiadora i filòloga, UdG).
· Domènech, el polític. Borja de Riquer (historiador, president de l’Acadèmia de Bones Lletres).
· Domènech, eclèctic i avantguardista. Hans Ibelings (historiador de l’arquitectura, Universitat de Toronto).

 

Enllaços d’interès

  • Web oficial

 

 

 

 

Amb el suport del Departament de Cultura: