El conjunt monumental de Sant Pau ha estat, des de la seva construcció, un espai vinculat als barris del seu entorn: la Sagrada Família, el Baix Guinardó, el Guinardó i el Camp de l’Arpa. Per enfortir el lligam establert amb el veïnat al llarg de les dècades, la Fundació impulsa diverses iniciatives per consolidar el Recinte Modernista de Sant Pau com a vehicle divulgador i eix vertebrador de les relacions amb la ciutat:
La Fundació Privada és conscient del valor social i educatiu que té Sant Pau com a obra cabdal del patrimoni arquitectònic modernista. Per això garanteix l’accés gratuït (modalitat visita lliure) a entitats del tercer sector i centres educatius que treballen amb menors i joves en risc d’exclusió social.
Aquesta línia de treball s’estructura, fonamentalment, mitjançant un conveni de col·laboració amb la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA), que treballa amb més de 100.000 infants i 35.000 famílies. L’acord també facilita l’accés de les famílies que acullen menors participants a alguns dels programes de la Federació. A més, en el marc del Programa de Gratuïtats de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, el Recinte Modernista ofereix 360 places anuals de visita escolar guiada a escoles i instituts l’alumnat dels quals es troba en alguna situació de vulnerabilitat
Al voltant del Programa Social també s’articulen les diverses col·laboracions
que manté el Recinte Modernista amb entitats que tenen com a principals
beneficiàries persones i col·lectius vulnerables o que treballen a favor de la
cohesió social i els drets humans.
Entre altres actuacions, se cedeixen espais per a la realització d’activitats i es facilita l’accés al conjunt patrimonial de diversos col·lectius que requereixen d’una atenció específica
Sant Pau és membre afiliat de l’Organització Mundial del Turisme i impulsa
un model turístic de qualitat, inclusiu, no massiu, compromès amb l’entorn i
compatible amb els diferents usos del conjunt patrimonial.
Aquesta aposta ha estat reconeguda amb el Certificat Biosphere, atorgat per l’Institut de Turisme Responsable (ITR), en reconeixement a l’exercici d’una activitat responsable, ambientalment sostenible, socialment inclusiva i accessible. Consulteu la política de turisme responsable.
Els esforços realitzats durant les obres de rehabilitació han permès que els antics edificis modernistes siguin avui edificis sostenibles a nivell energètic i operatiu.
Els esforços realitzats durant les obres de rehabilitació han permès que els antics edificis modernistes siguin avui edificis sostenibles a nivell energètic i operatiu. Entre altres mesures, el Recinte Modernista acull la major instal·lació geotèrmica del sud d’Europa, una tecnologia neta que permet obtenir alts nivells d’estalvi en la climatització dels espais. Aquesta actuació, sumada a la qualitat de les feines de rehabilitació i a altres iniciatives desenvolupades per fomentar l’estalvi en el consum d’energia i aigua, han permès que el conjunt monumental de Sant Pau sigui l’únic espai Patrimoni Mundial de la UNESCO que compta amb sis segells LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) atorgats pel Consell de Construcció Verda dels Estats Units. Dos pavellons modernistes han estat guardonats amb LEED OR, i tres han rebut la certificació LEED PLATA. Alhora, el conjunt monumental ha estat reconegut amb la certificació LEED Neighbourhood Development, en reconeixement de la contribució del Recinte Modernista a la cohesió social i sostenibilitat dels barris adjacents. Més informació
Des de l’inici de la rehabilitació del conjunt arquitectònic, la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha fet una clara aposta per esdevenir un espai mediambientalment responsable.
Des de l’inici de la rehabilitació del conjunt arquitectònic, la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha fet una clara aposta per esdevenir un espai mediambientalment responsable. La Política mediambiental i energètica estableix la visió i els valors que han guiat la definició i implantació d’un sistema de gestió ambiental i energètica al Recinte Modernista. Aquest sistema s’ha desenvolupat d’acord amb criteris de les normes ISO 14.001 i 50.001, i és auditat periòdicament amb la voluntat d’assegurar la millora continua en consums energètics, residus, aigua, biodiversitat, criteris de compra, i comunicació, entre d’altres aspectes de la gestió de la sostenibilitat. En el marc d’aquest sistema, s’ha reduït el consum energètic en més d’un 30%, s’han instal·lat noves papereres per facilitar la segregació de residus, s’ha implantat nous sistemes que faciliten en treball en remot, i s’ha digitalitzat materials de comunicació. Dos projectes pilot orientats a la reducció del consum d’aigua de reg i el foment de la biodiversitat als jardins i espais exteriors també es desenvolupen d’acord amb els objectius d’aquest sistema. L’orientació a la millora continua significa que se seguirà treballant per reduir els consums, impulsar la compra responsable, i desenvolupar un servei de càlcul de la petjada de CO2 d’actes celebrats al Recinte.
La Fundació també difon un recull de bones pràctiques ambientals i energètiques entre el personal, usuaris de les instal·lacions i col·laboradors externs. Podeu plantejar consultes i propostes a la bústia sostenibilitat@fundaciosantpau.cat
El Recinte Modernista, com a part de la Fundació Privada Hospital de la
Santa Creu i Sant Pau, és signant del Pacte Mundial de Nacions Unides,
la major iniciativa de responsabilitat social corporativa del món.
L’objectiu és promoure la implementació dels 10 principis universals de conducta en matèria de drets humans, empresa, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció en les activitats i estratègies desenvolupades. A través de l’Informe de Compromís, es comunica periòdicament les accions realitzades per a la implementació dels preceptes del Pacte Mundial.