Acte de presentació del fons documental Lluís Domènech i Montaner. Aquest fons, format per 369 llibres i 67 carpetes de documents, ha estat cedit per la Fundació Lluís Domènech i Montaner. Es té previst instal·lar-lo en un espai propi a la sala de consulta de l’Arxiu Històric, i publicar-ne els catàlegs bibliogràfic i documental a la web.
L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és l’únic exemple d’edifici modernista del qual es conserva tota la documentació relativa a la construcció, fins i tot la que no estava pensada per ser conservada. Per tal de donar-li visibilitat, s’instal·larà una mostra permanent de còpies d’alta qualitat de plànols produïts per Domènech i Montaner. Se n’exposaran diverses tipologies (esbossos, detalls decoratius, especejaments, detalls estructurals, alçats i seccions generals, etc.) repartits per tots els espais visitables del Recinte Modernista, tot confrontant-los amb els elements construïts als quals fan referència.
Aquesta exposició donarà als visitants la possibilitat d’apreciar els mosaics que decoren les façanes del Pavelló de l’Administració, alguns dels quals queden fora de l’abast o passen desapercebuts. S’hi reproduiran íntegrament tots els panells mosaics de les façanes de l’Administració, que inclouran detalls i explicacions que incidiran en diversos aspectes: primer, la contextualització històrica de les escenes i els personatges representats; en segon lloc, el context creatiu en el qual Domènech escull aquests motius i no d’altres, i els artistes que l’executen; en tercer lloc, el mosaic com a tècnica decorativa, acompanyant amb imatges de detalls a mida natural.
En aquesta exposició es reproduiran plànols i detalls d’alguns dels més de 240 hospitals de tot el món que Domènech i Montaner estudia abans de projectar els hospitals de la Santa Creu i Sant Pau, a principis del segle XX.
A més de resseguir l’evolució de l’arquitectura hospitalària fins al moment, així com els hospitals de tot el món que cita com a referència, es podrà entreveure que Domènech no es limita a adoptar una tipologia hospitalària “tipus” d’entre les ja consolidades a l’època, sinó que només les agafa com a punt de partida per a arribar al millor disseny possible tot adaptant les darreres innovacions per a configurar un conjunt coherent i d’una gran bellesa que no li resta funcionalitat.
Consistirà en un Recital en el sí del Festival LIFE Victoria, organitzat amb la col·laboració der la Fundació Victoria de los Ángeles a l’antic Hospital de Domènech i Montaner, seu habitual del festival.
Les composicions de Frederic Mompou tornaran a sonar al mateix espai on ja se li reté homenatge el 1982. De jove, el compositor veia créixer l’edifici de l’Hospital de Sant Pau des del Parc del Guinardó, un lloc que li va servir d’inspiració. La “Música callada” de Mompou estableix un vincle amb la modernitat, de forma similar a com ho fa Domènech i Montaner sense oblidar l’arquitectura més ortodoxa.
Organitzat amb la Fundació Lluís Domènech i Montaner
‘Diàlegs amb Lluís Domènech’
Cicle de tres converses “à deux” amb Lluís Domènech Girbau adreçades al públic general:
Com es va fer Barcelona: Domènech i l’Avinguda Gaudí
Conversa amb Lluís Domènech Amadó (arquitecte especialitzat en urbanisme i director d’arquitectura de l’estació de la Sagrera).
Els retrats al carbó de Ramón Casas: Domènech i els modernistes
Conversa amb Cristina Mendoza (directora del Museu d’Art Modern de Barcelona -1982- i especialista en el pintor modernista Ramón Casas).
El llegat documental de Domènech al COAC, l’Hospital i el Palau
Conversa amb Andreu Carrascal (cap de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes), Miquel Terreu (arxiver de l’Hospital de Sant Pau) i Marta Grassot (responsable de Centre de Documentació de l’Orfeó Català).
‘Domènech, Catalunya, Europa’
Cicle de cinc conferències amb ponents especialitzats de nivell internacional:
Domènech i els orígens de Catalunya
Josep M. Salrach (catedràtic d’Història Medieval, UPF).
Domènech, entre el Classicisme i el Barroc
Maria Garganté (historiadora de l’art, UAB) i
Raül Garrigasait (filòleg i editor, Fundació Bernat Metge).
Domènech, del positivisme al pessimisme
Mita Casacuberta (historiadora i filòloga, UdG).
Domènech, el polític
Borja de Riquer (historiador, president de l’Acadèmia de Bones Lletres).
Domènech, eclèctic i avantguardista
Hans Ibelings (historiador de l’arquitectura, Universitat de Toronto).