Notícies

Enrere

Nou espai expositiu del Pavelló de Sant Salvador

09.02.17

El Recinte Modernista estrena un nou espai expositiu que repassa la trajectòria històrica de la institució i ret homenatge a la figura de Lluís Domènech i Montaner. El nou espai es troba al Pavelló de Sant Salvador, l’últim edifici del conjunt arquitectònic que ha estat rehabilitat.

L’estructura del pavelló, dividit en dues plantes, ha ajudat a estructurar el discurs i els llenguatges del projecte expositiu. La visita comença per la planta semisoterrània, a la qual s’accedeix des dels túnels. Una primera projecció sobre una pantalla panoràmica situa el visitant en els continguts expositius que anirà trobant a l’edifici: la importància de l’Hospital dins la història de la medicina a Barcelona; el llegat del banquer Pau Gil i la contribució de la societat civil catalana a l’Hospital; i la creativitat de Lluís Domènech i Montaner al servei del nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El recorregut per aquesta primera planta segueix un ritme cronològic. Gràcies a diverses vitrines amb material mèdic i històric, plafons informatius, maquetes i pantalles interactives es presenta una part de la rica col·lecció patrimonial conservada que ajuda a comprendre la importància històrica de Sant Pau.

La planta superior profunditza de manera singular en la figura i obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner mitjançant una instal·lació d’autor. Es tracta d’una recreació contemporània d’un drac, un motiu característic de la iconografia catalana al llarg del temps i que va ser revisada i tractada pels modernistes. Aquesta instal·lació, combinada amb diversos recursos audiovisuals, permet anar més enllà i recull tres aspectes troncals del perfil polièdric de Domènech i Montaner: l’erudit, l’arquitecte i l’ideòleg.

A més, al cos posterior del pavelló hi ha espais reservats per a tallers escolars i una sala de consulta des d’on el visitant podrà accedir a documents històrics de l’Arxiu de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau que han estat digitalitzats.


Una rehabilitació exemplar

La rehabilitació de Sant Salvador s’ha realitzat en dues fases. En una primera etapa va executar-se la consolidació estructural de l’edifici i la rehabilitació de façanes i cobertes. Aquests primer bloc de treballs va ser dirigit per Carles Gelpí de 2BMFG Arquitectes.
Posteriorment, s’ha realitzat la restauració d’interiors, a càrrec d’una UTE formada per 2BMFG Arquitectes i Ignasi Cristià, escenògraf responsable de la proposta expositiva.

Com ha passat durant la restauració d’altres edificis del Recinte Modernista, Sant Salvador no només ha recuperat el seu valor artístic i patrimonial, sinó que també s’ha dotat de les més avançades mesures d’eficiència i sostenibilitat energètica.